Saturday, September 5, 2009

DINIHARI

Salam,

Sudah lama aku tidak membuat entri baru, dan hari ini aku
mencuri sedikit masa renggang ku untuk mengadap laptop usang ini.

Kerja
Hari ni sudah 15 ramadan 1430 hijriah..Sekejap je masa berlalu..Apa lagi dah berkumandanglah lagu raya. Dan lagu raya favourite aku ialah Selamat Hari Raya ( Rahimah Rahim), Suasana Hari Raya (Anuar Zain & Elina) dan lagu nanyian Norkumalasari.Aku tak sedar pun dah 15 hari puasa sehingga lah diberitahu emak.Alamak terkejut aku sebab sepanjang ramadan, aku sebenarnya tidak pernah lagi berpeluang berada di rumah pada hujung minggu. Ahad pertama ramadan aku keje, ahad selepas tu pun aku keje sebab closing, merdeka isnin tu pn aku keje.So aku ingat hari ini dan esok dapat la aku rehat..tapi alahai aku kena keje.Hari ni dan esok company aku migrate data utk sistem baru, so banyak nak kene recon. Huhu..badan aku ni sebenarnya dah letih sgt. Sampai terlalu letih aku tidak boleh tidur malam. Sekejap2 aku terbangun pagi..tak leh nak lelap mungkin sebab waktu tidur aku dah tak menentu. Nak mencari rezeki begini la..bkn mudah...lagi tinggi ilmu kita lagi banyak la yang kita kena belajar.

Nur Kasih

Sejak kebelakangan ini aku begitu 'asyik' melayan cerita Nur Kasih kat TV3 lakonan Remy Ishak, Fizz Fairuz, Tiz Zaqyah, Sheila Mambo, Liza Zain dan ramai lagi. Tenyata cerita ini telah mengusik jiwa ramai penggemar cerita melayu. Mungkin kerana plot ceritanya yang menarik dan sentiasa berkembang membuatkan kita sentiasa menanti episod seterusnya. Namun aku perasan yang jalan ceritanya ada sedikit persamaan dengan novel Adam dan Hawa (My Fav Novel ).Mungkin hanya kebetulan sahaja.

Ramadan


Sempena bulan ramadan yang mulia ini yang sudah masuk ke Pusingan kedua, agar bersama2 lah kita merebut hidayah dan keberkatannya. Selepas 5 tahun inilah ramadan yang pertama aku dapat berpuasa penuh bersama2 keluarga dan pertama ramadan aku tidak lagi hanya maggi dan secawan milo 3 in 1.Alhamdulillah. Walau pun begitu aku teringatkan arwah wan (nenek) yang telah kembali kerahmatullah bulan januari yang lalu. Dan inilah juga ramadan yang pertama aku tidak dapat menempuhinya bersama wan. Malah raya tahun ni pastinya kuih makmur yang menjadi hidangan paling ditunggu seluruh anak dan cucunya tidak lagi dapat dinikmati.Semoga wan ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Amin..Nora akan sentiasa ingat pesanan dan tunjuk ajar wan..Nora sayang wan..Terima Kasih Wan..Al-Fatihah


Kami mengunjungi pusara bonda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili bonda

Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi

Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih bonda menatap
Sedang lena di dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap

Bibir bonda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini ku rasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi

Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan
Air mawar kami siramkan

Senyum kemboja menghantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah bonda dalam pengabdian
Insan kerdil menghadap Tuhan

Begitu bakti kami berikan
Tiada sama bonda melahirkan
Kasih bonda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan

Lagu : Ke Makam Bonda (UNIC)
Karya Asal : Usman Awang

No comments:

Post a Comment