Monday, January 23, 2012

Petua untuk BEGOK

Hello...hai semua.

Wah banyak saya nak cerita ini. Orang lain baru start cuti raya cina esok kan, saya dah cuti awal sebenarnya dari selasa minggu lepas. So total cuti raya saya ialah 8 hari . Yahoo...tapi sebenarnya bersebab yer. Alkisahnya..

AHAD, 15 hb Jan 2012 :
Saya berasa amat sakit di bawah pipi. Ada ketulan kecil, bila ditekan rasa amat sakit. So saya tanya famili, abg and adik saya cakap, itu tanda nak demam. Ooo...ok, saya ni pun mengiyakan dan lega la takut la ada ketumbuhan ke apa kan.

ISNIN, 16hb Jan 2012 :
Pagi terasa ketulan macam membengkak dan sakit bertambah sakit. Bahagian bawah pipi sampai ke leher membengkak dengan jayanya.Tapi still pergi kerja sebab ingat takde apa-apa la kan. Malam tu, sakit ni bertambah dan bengkak makin membesar. Terus pergi klinik panel dalam jam 8.00 mlm.Doctor terkejut, sebab bengkak sangat, dan terus periksa. Doctor cakap ni virus kalenjar air liur. Atau lebih common , BEGOK. Tapi tetiba doctor cakap takut kanser. Masa doctor sebut kanser tu, meleleh terus air mata ini. Takotnyer. So doctor ambil darah,adoi sakitnyer kena cucuk jarum. Doctor suruh datang esok harinya jam 3 untuk tengok result. Doctor bagi MC satu hari.

On the way nak balik rumah, mak pesan suruh beli nila dengan cuka untuk kurangkan bengkak. Seeloknya nila serbuk. Cari punya cari kat shah alam ni, satu kedai pun tak jual nila serbuk. Yang ada nila cecair. Beli gak la, dah tak ada kan....

SELASA, 17 hb Jan 2012 :
Cuti dan berehat dekat rumah je. Terbaring dengan bantal yang tinggi menggunung sebab susah nak tido dan leher dah mulai tegang. Tak leh nak gerak kanan kiri. Pipi dengan leher dah bertukar menjadi biru kesan nila dengan cuka. Baunyer, masyaallah busuk sangat. Tapi nak cepat baik pnya pasal, tenyeh gak la kan.

RABU, 18 hb Jan 2012 :
Pagi ni pergi lagi klinik nak cek darah sebab smlm tak pergi. Takot... Pagi ni doc lain, dia tgk bengkak masih tak surut malah bertambah besar. Doctor decide kasi injection. Aduh..takot lagi. Doc suruh datang lagi esok untuk 2nd Injection. Injection ni untuk mengurangkan bengkak dan sakit.Doc bagi MC 2 hari sampai esok.

KHAMIS, 19 hb Jan 2012 :
Jumpa doc yang sama dan bengkak tak surut-surut. Doc decide refer hospital. Mak aihh..namo namo. Dahla esok last day keje. Kan saya berhenti esok kan, nak jmpa la kawan-kawan. huhuhu. Tapi doc still bagi MC esok.

JUMAAT, 20 hb Jan 2012 :
MC hari ke-4, tapi saya still pergi kerja sebab hari ini last day . Datang kerja dengan bengkak di muka yang sangat teruk. Semua pandang semacam sebab bentuk muka dah tak jadi V, dah senget sebelah. Sebelah kanan sangat besar dari bawah pipi hingga ke leher. Tudung pun tak leh nak cover bengkak sebab muka jadi lebar. DUGAAN.... Last day ni pun setengah hari je sebab dapat MC kan, so datang untuk kemas2 barang dan jumpa kawan-kawan. Sedeh sangat sebab minggu last ni minggu pendek untuk saya. Tak sempat sangat nak bergambar dan bermesra-mesra dengan kawan-kawan.

SABTU, 21 hb Jan 2012 :
Bengkak masuh belum surut, ada saudara bagi petua baru, suruh cari terung rembang dan dibuat rantai. Tapi nak buat rantai hanya guna 7 biji sahaja.Tunggu sampai kecut. Kalo kecut terung tu, maka bengkak akan surut. Petua orang dulu-dulu la kan. So pagi tu mak pergi pasar cari terung. Apa lagi saya pun ambil benang buat rantai dan pakai. Kelako sgt sebab tetiba ada bijik2 kecik kat tengkuk saya ni tergantung. Ubat punya pasal, turutkan saja.Lagi satu petua sarang angkut-angkut, sapukan kat bengkak bersama nila dan cuka. Tapi tak jumpa sarang angkut-angkut tu sebab selalunya kat kayu-kayu banyak la.

AHAD, 22hb Jan 2012 :
Bengkak mulai surut sedikit demi sedikit. Alhamdulillah... takpayah pergi hospital. Ubat-ubat tradisional kita boleh membantu sebenarnya. Leher sudah boleh gerak dan makan pun dah banyak sebab mulut dah leh buka besar..Yeye... :-)

Alhamdulillah..dengan izinMU Ya Allah, dugaan ini ku lalui dengan tenang. Dengan usaha ini, KAU makbulkan doaku dan sembuhkan beguk ku ni.

Biasanya begok ni terjadi pada kanak-kanak tapi dewasa pon leh kena macam saya. Begok tak berjangkit dan tiada pantang larang makanan bila kena. Cuma jangan minum ais batu.

Bila kena penyakit Beguk ini, selain ubat dari doktoR, boleh gunakan cara orang lama-lama iaitu caranya sapukan nila dan cuka pada tempat bengkak. Boleh juga sapu sarang angkut-angkut dan buatkan 7 biji terung rembang sebagai rantai dan pakai. Insyaallah, kita hanya berusaha dan berikhtiar, selebihnya kuasa Allah yang menentukan.


Nila


Cuka Makan (Jangan guna cuka getah ye tuan puan, mahu menggelupur kang..)


Terung Rembang


Rantai Terung Rembang sedia untuk dikalung dileher..hehehe

28 comments:

  1. Mane nk cri terung rembang tu?

    ReplyDelete
  2. sy kena begok dah 2 minggu tak baik-baik lagi..malah beguk tu makin sakit dan membesar..sakit sangat smpai sy meraung-raung sakitnya..

    ReplyDelete
  3. saya kna beguk dh msuk sminggu dh..even pakai cuka n nila masih x smbuh2 lgi.beguk 2 rsa panas n smakin membengkak. x tau dh nk wat apa lg..

    ReplyDelete
  4. Mana yang belum baik tu saya cadangkan pergi hospital la,macam artikel td la risao kanser,tapi saya doakan yang elok2 untuk semua

    ReplyDelete
  5. hahaha lucu pula baca nie...

    ReplyDelete
  6. Thnz kongsi petua..:-)

    ReplyDelete
  7. Ape tanda-tanda begin???

    ReplyDelete
    Replies
    1. hilang selera makan mulut kering
      yang lain tak ingat pulak

      Delete
    2. hilang selera makan mulut kering
      yang lain tak ingat pulak

      Delete
  8. Tanda-tanda begok ape ???
    .

    ReplyDelete
  9. tanda begok yg saya alami..demam..panas and sakit bawah pipi..bengkak..

    ReplyDelete
  10. sy bru kene ni.dah 2 hari.xblh tdo mlm.dugaan

    ReplyDelete
  11. Bisa sungguh beguk nie, sampai bernanah air liur...

    ReplyDelete
  12. Bisa sungguh beguk nie, sampai bernanah air liur...

    ReplyDelete
  13. saya kena beguk ni da dekat 2minggu.. bila la nk baik ye.. slalu brapa lama ye??

    ReplyDelete
  14. Klaka plak bila tengok terung tu d buat rantai..hihihi

    ReplyDelete
  15. Sya dh lbih dri 2 mggu kna beguk pkai nila dgn cuka tak bksan..tpi sya cba kapur cmpukn dgn limau nipis alhamdulillah mkin srut begkak ni..

    ReplyDelete
  16. Boleh je ambil vitalea shaklee untuk rawat beguk.

    ReplyDelete
  17. Beguk cantik ubatnya, Sapu minyak Zaitun-Dr.Homeopathy

    Adik baru kena.....

    ReplyDelete
  18. begok nie,klo sapu minyak zaitun ditempat situ...boleh sembuh ke?

    ReplyDelete
  19. begok nie,klo sapu minyak zaitun ditempat situ...boleh sembuh ke?

    ReplyDelete
  20. Masa bebudak dulu selalu kena, beguk ni - ia bengkak di leher atas sikit di bahagian bawah rahang muka, badan mmg rasa panas mcm nak demam. Bengkak tu rasa sakit sikit, tu je tak lebih dr tu, kalau lain dr ni bukan beguk, pergilah klinik mana tahu penyakit lain. serbuk nila campur cuka mmg mujarab utk beguk. Sapu di bahagian tempat bengkak dlm masa kurang seminggu boleh nampak ia surut. Anak saudara saya kena beguk ni, so nak cari serbuk nila ni kat mana boleh dapat sekarang... 1st time dengar petua rantai terung rembang ni tak tahu apa ke motif nya.. wakakah berat66. Wokey bye :p

    ReplyDelete
  21. Perghhh kne beguk masa bulan puasa pulak, bengkak kiri kanan pulak tuh adehhh dugaan

    ReplyDelete
  22. Sesiapa ada yang tahu tak macam mana nak hilangkan beguk ni ,, makin membesar ... risau pulak , !!

    ReplyDelete
  23. Skg ni saya pipi bawah telinga saya membengkak..tp x demam,x sakit sangat..tapi bila picit sakit la...cuma bila mengunyah atau mkn makanan yg merangsang air liur..akan membengkak..bila stop mkn or mengunyah..surut la bengkak tu...tu kira beguk ka?

    ReplyDelete